Filtració de 50 milions de comptes a Facebook.

Polítics d’EUA i el Regne Unit han reclamat que Mark Zuckerberg doni explicacions.

Facebook es troba immersa en una problemàtica per la fuga de dades de 50 milions d’usuaris nord-americans, que suposadament va aprofitar la consultora Cambridge Analytics per afinar amb perfils psicològics les estratègies d’atracció de vot de la campanya de Donald Trump el 2016. Polítics dels EUA i el Regne Unit, on Facebook és investigada pel seu possible paper en la campanya a favor del Brexit, han reclamat que Mark Zuckerberg doni explicacions.

Després que dissabte saltés l’escàndol per les revelacions de The New York Times i The Observer, la senadora demócrata Amy Klobuchar ha exigit que Zuckerberg, el president de la major xarxa social del món, testifiqui davant del Comitè Judicial del Senat dels Estats Units per l’explotació de dades dels seus usuaris a fi de dissenyar eines de “publicitat política” i de “manipulació dels votants”.

Adam Schiff, principal representant demòcrata al Comitè d’Intel·ligència del Congrés, es va preguntar quines dades dels ciutadans afectats va arribar a conèixer la consultora i va proposar que s’obri una investigació a fons sobre el cas. Dissabte, la fiscal general de Massachusetts, Maura Healey, va anunciar l’inici de la primera investigació formal.

Facebook nega rotundament que hi tingui cap responsabilitat. Cambridge Analytica va recopilar el 2014 abundant informació de manera indirecta a través d’un investigador de la Universitat de Cambridge, el psicòleg russoamericà Aleksandr Kogan, que havia rebut permís de la xarxa social per obtenir dades dels seus usuaris per a finalitats acadèmiques, però no polítiques. Facebook va descobrir fa tres anys el desviament de dades, però fins divendres passat no va suspendre els comptes de Cambridge Analytica i de Kogan i es va comprometre a assegurar-se que la companyia no seguís conservant la informació personal que va acumular, com ara identitats, localitzacions i els m’ agrada dels usuaris.

L’empresa, fundada als EUA per figures clau en la campanya de Trump, com Steve Bannon o el mecenes Robert Mercer, però de matriu britànica, està sent investigada al Regne Unit en el marc de la suposada interferència de l’espionatge rus en la campanya a favor de la sortida del país de la UE.

Un portaveu de la primera ministra britànica, Theresa May, va precisar dilluns que una agència del Govern ha obert una investigació sobre aquest escàndol de filtracions amb finalitats polítiques, amb branques entrellaçades als Estats Units i el Regne Unit, i va qualificar l’assumpte com a “altament preocupant”. El president del comitè d’assumptes digitals de la Cambra dels Comuns, Damian Collins, va avançar que citarà a declarar Zuckerberg i el director de Cambridge Analytica, el britànic Alexander Nix. “Algú n’ ha d’assumir la responsabilitat. És moment que Zuckerberg deixi d’amagar-se darrere de la seva pàgina de Facebook “, va afegir.

Per la seva banda, la comissària europea de Justícia, Vera Jourová, va anunciar que demanarà aclariments a Facebook sobre aquest tema. Jourová tenia previst arribar ahir a Washington per abordar qüestions de protecció de dades amb el secretari de Comerç nord-americà, Wilbur Ross. Encara que la seva agenda oficial no incloïa en principi cap reunió relacionada amb l’ús fraudulent de la informació dels usuaris, la qüestió sobrevolarà, sens dubte, la visita.
“Horrible si es confirma. ‘Les dades personals de 50 milions d’usuaris de Facebook podrien haver estat mal gestionades i utilitzades amb finalitats polítiques d’una manera tan senzilla! No volem això a la UE “, va criticar Jourová en un missatge que va escriure al seu compte de Twitter.

La Comissió Europea, que aquesta mateixa setmana presentarà un impost digital que afectarà, entre d’altres empreses, la xarxa social de Zuckerberg, va insistir que les companyies han d’assumir la responsabilitat del tractament correcte de les dades personals.

Els representants de Facebook també hauran de respondre a les preguntes dels eurodiputats. El Parlament Europeu, la institució comunitària de caràcter més polític, va assegurar ahir que investigarà el cas. “L’ús indegut de dades d’usuaris de Facebook és una violació inacceptable del dret a la privacitat dels ciutadans”, va lamentar el president de l’Eurocambra, Antonio Tajani.

logo

Sobre Confide

Confide Correduría de Segurosy Reaseguros SA nace en 1990,fruto de la inquietud de profesionales del sector hacia una cercanía con los clientes, un valor añadido que representa el asesoramiento profesional y una ética en la relación con ello. Como consecuencia de todo ello es la independencia de nuestra empresa. No tenemos más intereses que los de nuestros clientes.

Notícies relacionades

18/06/19

Zurich Seguros celebra la graduación de la primera promoción de la FP Dual especializada en seguros, donde Confide ha colaborado

21 alumnos culminan esta formación única, impulsada por Zurich en 2017 en colaboración con la Generalitat de Catalunya y el apoyo de la Alianza para la Formación Profesional Dual.

Hoy se ha celebrado en Barcelona el acto de graduación de la primera promoción del Ciclo Formativo de Grado Superior...

llegir més

16/05/18

Filtració de 50 milions de comptes a Facebook.

Polítics d'EUA i el Regne Unit han reclamat que Mark Zuckerberg doni explicacions.

Facebook es troba immersa en una problemàtica per la fuga de dades de 50 milions d'usuaris nord-americans, que suposadament va...

llegir més

16/03/18

Confide creix en assegurances i entra en la consultoria de recursos humans

La corredoria crea una filial de retribucions flexibles per a grans empreses.

La corredoria d'assegurances Confide ha creat una filial per oferir serveis de consultoria de recursos humans. El seu president, Martín...

llegir més